Nesma homepage Forums Estimating Risico (in prijs?)

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #9100
  Marco Wiese
  Participant

  Deze week heb ik een offerte ontvangen vanuit onze leverancier. Deze offerte is deels gebaseerd op functie punten zoals verzocht, maar deels zijn er bijkomende kosten opgevoerd. Zo is er een percentage van 15% als risco opslag opgenomen. Mijn vraag is. Zit er in het bepalen van Functie Punten niet al een deel ( riscio opslag) opgenomen in de prijs? Zo ja, wat is (ongeveer) het risico deel?

  Alvast bedankt voor jullie aandacht.

  #9101
  EdwinvanGorp
  Participant

  Door het uitvoeren van een functiepuntanalyse stel je de functionele omvang van een applicatie of project vast. Dat zegt niet direct iets over de uren of de kosten die nodig zijn om het betreffende project uit te voeren of de gemeten applicatie te realiseren. Kort gezegd, door het vaststellen van de functionele omvang bepaal je (nog) geen prijs en dus is er ook geen risico-opslag in het resultaat van een FPA opgenomen.

  Met behulp van de vastgestelde functionele omvang in functiepunten en productiviteitscijfers kun je vervolgens een inschatting gaan maken van de te besteden uren (en dus de prijs). Dat een leverancier hier een bepaalde risico-opslag in meeneemt is te begrijpen, hoe hoog die moet zijn wordt onder meer bepaald door ervaring, projectspecifieke eigenschappen en de ondernemersgeest van de leverancier. De functionele omvang zegt hier niets over.

  #9169
  Frank Vogelezang
  Keymaster

  De uren op basis van de functiepunten zou je kunnen (laten) benchmarken. De meeste benchmarks die functiepunten naar uren vertalen doen dat zonder opslag voor risico’s.

  Hoewel 15% geen ongebruikelijk percentage is, zou je de leverancier om een nadere specificatie kunnen vragen waarom het risicopercentage 15% en geen 5% of 20%.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.